Spotify For Life Slogan

Samuel Ljungblahd

Spotify URL:
Play in Spotify
Samuel Ljungblahd, född 26 december 1976 i Umeå, är låtskrivare och en av Sveriges absolut främsta soulsångare. Samuel har sina rötter i Frälsningsarmén och var även en god fotbollsspelare i ung ålder. När han var 20 år kom han till ett vägskäl där han valde mellan idrotten eller musiken. Det blev musiken och i och med den en flytt till Stockholm. I Stockholm engagerade han sig mycket i Frälsningsarméns församlingsarbete och fick stort utrymme att utveckla sin sångtalang genom bland annat olika gospelkörer, där Vasa Gospel antagligen fick störst betydelse. I slutet på 90-talet satsade han på en solokarriär och tilldelades år 2000 Utbult-stipendiet och släppte en EP utifrån ett samarbete med Stefan Olsson.

Gospel har hela tiden legat som en solid grund, men 60- och 70-talssoul, funk och R'n'B har alltmer trängt igenom i Samuel Ljungblahds musik genom åren. Några av förebilderna är Stevie Wonder, Donny Hathaway och Kirk Franklin.

I februari 2005 släppte Samuel sitt första album, Samuel Ljungblahd, som innehåller delvis nyskrivet och delvis material från EP'n, allt skrivet av Samuel själv och Stefan Olsson.

Innan debutplatta men framförallt efter har Samuel turnerat runt om i Sverige och norden. Mestadels på den kristna frikyrkoscenen, men även på många profana scener och festivaler. "Hemma" är utan tvekan på frikyrkoscenen och det är fortfarande här han har sin största publik. Det bevisar inte minst det faktumet att Samuel, 2005, var den första svenska huvudakten någonsin att äntra huvudscenen "Ladan" på den kristna sommarfestivalen Frizon. I dag kan han leva på att turnera bland kyrkor i Sverige. Men under åren har uppdrag från andra håll blivit allt större. Han har bland annat sedan 2006 varit en av de två som sjungit alla bidrag till underhållningsprogrammet Let's Dance.

Under hösten 2007 släppte Samuel Ljungblahd sina andra platta, "Reason why". Till en början släpptes skivan endast i Norge[1] där han fått allt mer uppmärksamhet och spelningar.

Våren 2009 gjorde han ett bejublat inhopp i programmet Så ska det låta[2]. Han var stand-in för en artist som hade tvingats avboka och lyckades så väl att han i slutet av säsongen vann SVT:s omröstning om vem tittarna helst ville ha med nästa säsong[3]. Klipp från hans medverkan i programmet lades ut på Youtube[4] och har nu blivit ett stående inslag under konserter. Samuel har nu själv bekräftat att han kommer att ställa upp i Så ska det låta en andra gång.[5]

Sitt kanske största genombrott hittills fick Samuel Ljungblahd under releasekonserten för sitt tredje album, No.3. Hans idol och inspiration Kirk Franklin gästade Sverige och Samuel Ljungblahd erbjöds vara förband till konserten i Globen. Under presskonferensen innan Globenkonserten möttes Samuel Ljungblahd och Kirk Franklin för första gången och Kirk utmanade Samuel att sjunga något. Samuel Ljugnblahd sjöng och imponerade stort på Kirk Franklin[6]. Där myntade han också uttrycket "Vanilla soul" om Samuel Ljungblahd[7]. Så stort att han mitt under sin egen konsert bjöd in Samuel Ljungblahd att göra sin egen tolkning av en Kirk Franklin-låt. Han valde "Don't Cry" och hamnade plötsligt i en duett med Nikki Ross. Numret blev konsertens höjdpunkt enligt recensenter[8] och Kirk Franklin la sig på golvet, symboliskt golvad, och lovade att försöka bjuda in Samuel Ljungblahd till USA framöver[9].

Hans senaste skiva, No.3, har därefter hyllats i framförallt kristen press.

I dag bor Samuel Ljungblahd i Umeå tillsammans med sin fru Anna och deras dotter där de båda är aktiva i Frälsningsarméns kår.

Source: Wikipedia


Print article Print the article
"Sing to the LORD, all the earth; proclaim his salvation day after day."

1 Chron 16:23Artist of the week!

Worship Songs Spotify
Planetshakers
Spotify URL:
Play in Spotify
Read more

Become a fan and get updates!